Vér, epe, nyál

 2012.03.03. 12:53

Hippokratész tudott valamit, mert igen okos emberként összességében, egészében, teljes egységében, azaz holisztikusan szemlélte a betegeit.

Megfigyelte, hosszasan tanulmányozta, a legapróbb részletekig kikérdezte, majd alaposan megvizsgálta betegeit.

Maradandó értékeket, és empirikus tanokat hagyott hátra, mint például a tipológiát, mely a négy fő személyiségtípust különíti és mutatja be. 

A négy fő testnedv (vér, sárga epe, fekete epe és a nyál) testben fellelhető mennyisége, azaz "uralma" alapján négy egymástól igen eltérő személyiségtípust azonosított be. Ezek a szangvinikus, kolerikus, melankolikus és flegmatikus.

 (kép forrása: stylemagazin.hu)

Hogy jön ez a téma ide? Hogyan kapcsolódik egy nővér életéhez az ősi görög tipológia?
Két okból:

  1. Egy jó nővér felismeri (megfigyeléseinek köszönhetően) a beteg személyiségtípusát.
  2. Tisztában van a saját maga, sőt főnökei, kollégái személyiségtípusával is.

Igen, és mire jó az nekem, ha tudom, hogy a beteg, a kettes hármas ágyon egy születetten testes, eleven, impulzív, konok, örökké indulatos heves ember? Állandóan "nyomogatja a gombjaimat", az őrületbe kerget, hogy beleszól a munkámba, megmondja, hogy mit, mikor és hogyan tegyek. Szinte parancsolgat. Pedig én aztán egy béketűrő, csöndes, nyugodt, kiegyensúlyozott ember lennék, ha ez a ... beteg békén hagyna.

A beteg egy úgynevezett vérmes szangvinikus/kolerikus "kevert" típus, a nővérke pedig egy szelíd lelkű melankolikus.

 

Ha a nővérke felismeri a beteg személyiségtípusát, és ismeri a sajátját, akkor nem borul ki, nem indul meg az "állóharc" kettejük között, nincs sírás-rívás, utálkozás, hanem tudja használni ezt a fontos plusz információt a betegéről a munkájában.

Nem akarom bonyolítani tovább a helyzetünket, csupán megemlítem, hogy létezik sok más tulajdonságunk alapján tipizáló iskola a Hippokratészi elméleten felül, amely tovább finomítja emberismeretünket.  

(ábra forrása :stressindex.arteries.hu)

Ajánlott irodalom, hogy el tudjuk viselni a kollégáinkat :-) 

Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai - ha megértjük önmagunkat, megérthetünk másokat is

http://www.szemelyiseg-vezetes.hu/index.php/szemelyisegtipusok.html

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://novervagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr34286048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása