"A csudába az átkozott dokumentációval.  Csak az ne lenne. Inkább megszúrom, megetetem, sőt tisztába teszem százszor a beteget, csak az a vacak írás ne lenne. Megkeseríti az életemet!"

 Hányszor mondtuk és hallottuk már ezeket a mondatokat egy nővér szájából?
Sokszor, számtalanszor. 

"Bezzeg régen, úgy húsz éve volt az a kis gyűrött, ócska, szamárfüles, zsíros-kávéfoltos, francia kockás irka füzet, és mégis megkapta a beteg, amit meg kellett, hogy kapjon. Áramlott az információ, nem maradtak el feladatok."

Ehelyett, most, TAJ-szám, betegazonosító karszalag, etikett, ápolási dokumentáció, ápolási diagnózisok halmaza, terv, terv hátán, aláírás ide, oda, dosszié, dekulap, ilyen észlelő, olyan észlelő, a mumus trafós észlelő, értékleltár, számítógép, és programok. 

Kérdezem én ki bírja ezt, és mi értelme az egésznek?

 

Bírja és írja a nővér ÖNVÉDELEMBŐL.

Önvédelemből!? 

Igen, hogy gyakorolhassa a szakmáját, és ne kelljen a bírósági tárgyalás veszteseként, vádlottjaként, megcímkézett elítéltként a híd alatt aludnia. (szegény szerencsétlen vidékiek. még híd sincs!)


Micsoda?
Amióta "divatba jöttek" a betegjogi képviselők, a betegjogok, az egészségügyi perek, a kártérítés, és módosították a munka törvénykönyvét, jó, ha megszeretjük, és keblünkre öleljük azt a fránya dokumentációt. 

Utálom! Elveszi az időt, de igeinis leírom, hogy megetettem háromszor, megitattam tieznkettőször, tisztába tettem kétszer, véres volt a széklete és XY orvost erről tájékozatattam. 

Macerás? 
Hát, hogyne lenne macerás egy tevékenység-orientált embernek az ücsörgés és firkálgatás. De megteszem, mert én akarom felnevelni a gyerekeimet, és nem kérek húslevest a hétvégi láthatásra a börtönben.

Kisarkítom? lehet.
Eltúlzom? Lehet.

De, én inkább leírok mindent, ami a rám bízott betegekkel történt az adott intervallumban, hogy megőrizzem a szakmám gyakorlásához a jogot, hogy "priusz-mentes" maradhassak és szívhassam friss tavaszi levegőt.

Gyáva lennék? Nem, nem hiszem. Inkább okos és alkalmazkodó.

 

 

 

 

Címkék: betegjogok kártérítés képviselők egészségügyi perek betegjogi

A bejegyzés trackback címe:

https://novervagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr604285912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shooter26 2013.12.28. 19:24:54

Kedves Blogger,

Szeretnék segítséget kérni, azzal kapcsolatosan, hogy mi nem a nővér feladata? Mert ezzel sajnos nem vagyok tisztában. Pályaválasztás előtt állok, és nem tudom eldönteni, hogy az ápoló, és az ápoló asszisztens között mi a lényegi különbség. De alapvetően az ápoló hivatás érdekelne. Szeretek segíteni, emberekkel foglalkozni.
Hogy őszinte legyek, a pelenkázás, ágytálhordás az, ami kicsit frusztráló számomra. Az is az ápoló feladata, minden esetben?
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, további szép estét!

ajnadea 2013.12.29. 10:02:40

A jogszabályi háttérnek érdemes utána nézni. Az ápoló kompetenciája sokkal "szélesebb", ami azt jelenti, hogy a tudása részletesebb, több beavatkozást végezhet önállóan, orvosi utasításra. Az ágytálazás ápolói feladat, még a diploma sem ment fel alóla, hisz' a beteg szükségleteinek kielégítését célozza. üdv
süti beállítások módosítása