Beteg egészségügy

 2015.12.23. 20:30

Nálunk, ebben az országban valami nem jól működik. Amióta a PÉNZ uralja a XXI. századi létet, a betegséget, az egészséget, a nővérképzés tragikussá vált. Felhígult a tananyag, lerövidült a képzés, a differenciálódás a képzésben óriási, a gyakorlatban alig észrevehető. 

Gondolok itt arra, hogy egy segédápolónak a mai kórházi gyakorlat és tapasztalat szerint (4 vagy 5 szinttel alacsonyabb iskolai végzettsége van, mint egy diplomás ápolónak) kényelmesebb időbeosztás íródik, mint egy főiskolás kollégájának.
Ez nem panasz, hanem tény. A segédápoló munkaideje hétfőtől, péntekig, héttől délután háromig szól. Ünnepnapjait és hétvégéit a családja körében tölti szemben a folyamatos műszak szerint (éjjel-nappal, látástól Mikulásig) dolgozó ápolókkal, akik naptár nélkül néha még a napszakot sem tudják, hisz' időérzékük és bioritmusuk teljes mértékben összezavarodott a kaotikus, ilyen-olyan műszakot előíró beosuztásuk miatt.

A fizetésről nem beszélünk, mert az egységesen megalázó. Ám kiváltságos helyzetbe kerül az (első látásra), aki kiemelkedik a "névtelenségből" , és főnővérré, "banyává" válik egy kórházban. Számára is megadatik (ugyanúgy, mint az osztályán dolgozó beosztottjának, a segédápolónak) a "rövid napozás". Tehát időbeosztás szempontjából egy szintre kerültek. 

Nézzünk egy kicsit a dolgok mögé.

Mit hoz a konyhára a főnővéri pozíció?

Elsősorban külön szoba, külön öltöző. Remek. Pipa.
Egész osztály leltár-felelőseként felel az osztály MINDENÉÉRT. Mi mindenért? A lepedőkért, az éjjeliszekrényekért, a gyógyszerekért, műszerekért. Sőt kulcsfelelőssé válik. Kb. 200-300 kulcsot őriz még az élete árán is. Igaz, hogy fogalma sincs némelyikről, hogy mit nyit, de őrzi. :-)  A mindenbe benne van a minden. Ától-cettig szakmailag, erkölcsileg, pénzügyileg, testileg, lelkileg. 

És, most jön a lényeg. Azért tanult 8 évet az emberi test működéséről, rendellenességeiről, hogy nemes megbízatást vállaljon magára, azaz rendben menjenek a dolgok az irányítása/vezetése alatt lévő osztályon.

De, (itt jön a feketeleves) ebben benne van ám az is, hogy legyen WC-papír a klotyóban , nyomtatópapír a nyomtatóban, fertőtlenítő a tartóban, fecskendő a fiókban, ész a koponyákban, mosoly az arcokon, elhivatottság a lelkekben, elegendő szék a nővérszobában, lepedő a beteg alatt, és élvédő a kórterem falán a hajlásszögben, ha már pénz nincs elég a pénztárcákban.

Főnök, így elvárja a maximumot, de jó szón kívül mást nem osztogat.


Szöges ellentétben áll az elmélet és a gyakorlat. Elméletben jól képzett eü. szakember, gyakorlatban lelki szemetesláda, gór- és szócső, villámhárító, leteremtő, helyreigazító, és ki tudja hány hálátlan szerepet  felvállaló valamivé válik az osztályvezető főnővér eltávolodva a szakmától, a betegtől, attól, amit megtanult, tud és szeret(ett). 

De, hát csak így tudta elérni diplomás ápolóként, hogy a saját ágyában aludjon esténként.

A másik vesszőparipám a képzés. 20-25 éve - amikor még megtanították a nővérnek a szakmát - evidens volt egy szakembernek, hogy mit miért csinál. Mert értette a hátteret, az okokat, felismerte az összefüggéseket.

Mert, igenis egy nővér, egy ápoló egészségügyi szakember.

Volt. És, miért csak volt? Mert régen a képzés még ért valamit. (Szegény!) Gyöngyi Mama (nagyon szerettem), az ápolástan tanárnőnk , még megtanította nekünk, hogy mi fán terem a nővér és a szakma, az ÁPOLÁS. Rég nyugdíjas már, és biztos vagyok benne, hogy örül. Örül, hogy nem kell asszisztálnia a mai modern kor szétzilált eü. képzési rendszeréhez

Örül, hogy otthon lehet, és locsolgathatja a virágait, és horgolhatja a teás kannája alá a kis csipketerítőt. Örül, hogy, amikor beteg lett, és az onkológiára került, régi tanítványa (osztálytársunk) ápolta, mert az ő tanítványa bizony még megtanulta a leckét. Megtanulta az anatómiát, az élettant, a kórélettant, a belgyógyászatot, szülészetet, és sorolhatnám még tovább a megszámlálhatatlan tantárgyat. 

A gyakorlati képzésünk kiváló volt, átgondolt, jól felépített és részletes, az elméleti tudásunk pedig szuper. Az első évben szinte csak ágyazni és tejbegrízt (csecsemőápolás) főzni tanultunk. Kicsi túlzással. :-) Második évben - emlékszem - a decubitus fokozatait nyüstöltük, meg talán az injekciózást, rojtosra fertőtlenítettük a kezünket a hypóval, a sterilizálás fázisaival kínoztak bennünket, majd, végre valamikor kimentünk, és megnézhettük az igazi, élő, lélegző BETEGET. 

Most pedig, ebben a felgyorsult világban, felgyorsult a képzés üteme is.
PÁR SZÁZEZER Ft BEFIZETÉSE UTÁN 16 (!!!) HÓNAP ALATT A NULLÁRÓL (mezei érettségi után, ami egyenlő matekpélda, angolfakt, képzőművészet, és informatika dupla óraszámban, emelt szintű tesiórák) (KI)KÉPZETT ÁPOLÓVÁ LESZ AZ, AKI KIFIZETTE A KÉPZÉS ÁRÁT, ÉS LETETTE A VIZSGÁIT.

Kérdezem én, tényleg annyira felgyorsult a világ, oly' mértékben fejlődött a tanulási és tanítási képesség, hogy picit több, mint egy év alatt eü. szakembereket lehet képezni, aki majd ott áll az akut, eszméletlen beteg felett, és felismeri/dönt/megteszi, amit kell önállóan az adott stresszes pillanatban

El vagyok keseredve, és értem már a "békebeli időkben" képződött vén róka kolléganőimet, akik grimasszal az arcukon fogadták a pecsét sem száradt meg a diplomáján nővéreket. Mert ők is áldozatul estek ám ennek a csodálatosan megreformált képzési rendszerünknek. 4 év alatt (gimnáziumi érettségi után) szinte nulla, azaz 0 gyakorlati képzéssel megjelentek illatos, frissen vasalt ruhájukban, üdén hamvas bőrükkel az Osztályon (nagybetűs, mert ott aztán zajlik az élet, nem úgy mint ahogy a Barátok közt-ben mutatják), és nem tudták beadni az inzulint, és nem tudtak szondát dugni egy vért hányó betegnek, és nem találták a sok luk között a beteg asszony testén a katéter helyét.

Hát itt tartunk. 

Javaslom tehát, hogy vigyázzunk magunkra, az egészségünkre, a testi épségünkre, szedjük a vitaminjainkat, legyünk fittek, üdék! Más választásunk nem maradt. Más választást nem hagytak számunkra. A jól képzett korosztály lassan nyugdíjba vonul, és nem biztos, hogy találunk valódi, békebeli, hamisítatlan eü. szakembert.

 

Címkék: képzés egészségügyi pozíció főnővér főnővéri

A bejegyzés trackback címe:

https://novervagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr934060069

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nőtt a kórházak adóssága 2012.02.07. 11:37:02

Az államosítás megkezdése óta növekedett a kórházak adósságállománya. Noha a tavaly kiutalt pluszpénz megoldást jelenthetne, annak zárolását csak a napokban oldotta fel az Egészségügyi Államtitkárság – írja a Világgazdaság.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LeonSilver 2012.02.03. 21:25:50

"Amióta a PÉNZ uralja a XXI. századi létet"

Én éppen ma linkeltem egy másik fórumon (az egyébként általam nagyon kedvelt) egy mára különösen aktuálissá vált zenét. Igen, mára a pénz lett az Isten! Meg lehet nézni a hazai eseményeket. Pénzért mindent!
És ez nagyon szomorú...

Én, mint beteg szintén el vagyok keseredve. Hogy miért? Mert ha beteg vagyok és kórházba kerülök, óhatatlanul viszem magammal a gondokat és bizony az ott dolgozók sem tudják minden esetben otthon hagyni őket. És ezekből jönnek a súrlódások, vélt vagy valós sérelmek. És ez egyik félnek sem jó! Sem annak aki nap mint nap gürcöl (mert igen is gurcöl, a zöm legalább is), és annak sem aki gyógyulni akar. Mert gyógyulni és gyógyítani nyugodt környezetben lehet igazából.

J.F.

www.youtube.com/watch?v=vE21OqRPtAo

sizeref 2012.02.03. 21:38:56

Nincs baj a magyar egészségüggyel. A hibát nem ott kell keresni. Amig megtehetik, hogy egy 12 órai éjszaka után kötelezik a dolgozót újabb munkára pihenő órák nélkül és ezt mind meg is teszi a dolgozó, addig nem lesz jobb. A dolgozók fejébe kellene rendet rakni.És ha már tudnak nyitott szemmel élni, lenne összefogás, buli és béremelés.

sizeref 2012.02.03. 21:43:33

Csak a kezünk jár meg a szánk, de tettek nélkül mit ér az egész? Én lemondtam a pihenő időmben vállalt plussz munkáról mert 150% órabérem nem éri el a bruttó 1000 ft-ot se 20 év után, hát haljak éhen mint stresszbe éljek.

ajnadea 2012.02.03. 21:49:12

@sizeref: Végre valaki, aki ugyanazt mondja, írja, mint én: A NŐVÉREK FEJÉBEN KELL RENDET TENNI ELSŐKÉNT!!! Mert igenis, ha bagóért eladjuk magunkat a piacon, hamarosan kivisznek bennünket kivénhedt csatalóként a vágóhídra. (nem én találtam ki, eszembe jutott Orwell Álltafarmjából Bandi a Ló.)
Nem akarjuk virsliként végezni, ugye?

sizeref 2012.02.03. 21:59:08

@ajnadea: Csak azt tudnám hol lehet szemcseppet kapni a sok beragadt szemre. Mindenki ajd a saját bőrén fogja hamarosan megtapasztalni, de akkor már késő lesz. Már most is késő. Nem csak eü intézményeket hanem a dolgozókat is eladják majd. Most jön majd az igazi privatizáció, hiszen már az országnak a rabszolgái vagyunk. Tessék kérem gondolkozni!!!!!!Én szóltam......

sizeref 2012.02.03. 22:07:51

Jó reggelt kedves kollégák!! 20év 600ft/ óra???? Segídmunkás is röhög és még nekünk áll felljebb!!Van aki fel se kell ennyiért!!! Neki jó pihenést
süti beállítások módosítása