Béremelést ígértek, fizetéscsökkenés lett belőle. Engem konkrétan nem nagyon érdekel, hogy az adójóváírás, az infláció, a GDP, a bérkompenzáció vagy netán a kőolaj világpiaci ára az, ami belerondított a végösszegbe. 

Engem - szakkifejezéssel élve - a reálérték, azaz, mit kapok érte a boltban kérdésköre érdekel. 

Azt már nem firtatom, hogy se Szép kártyával se Szép kártya nélkül nem szépülünk, azt is megszoktam, hogy szigorúan 12 hónapból áll egy naptári év, nincsen becsúszó 13. havi boríték, saját ruhában dolgoztam évekig egy (nem nevezem nevén) Pest megyei kórházban. Ott még öltözőszekrény se jutott, ami annyira nem zavart, megoldottam.
Az viszont zavart, hogy aktív sebészeti osztályon fonendoszkóp nélkül kell diasztolés értéket "hazudnom", 3 db kínai leltári hőmérővel hőt mérnem egy 40 ágyas osztályon és kölcsönbe kaptuk a másik osztályról a vércukormérőt. 

Egy idő után felül tud emelkedni az ember az "apróságokon". 

Nem csinálunk a bolhából elefántot. Bár az afrikai elefánt (ő a nagyobb) kategóriájába tartozó behemót állatnak tartom az egészségügyi bürokráciát. Nem értem a problémát, pedig (bocsánat előre!) nem vagyok szőke, csupán nő.

Adott a feladat, mondjuk, szereltessünk fel a falra 6 db betegészlelő monitort. Csak ennyi? - kérdezem én. Megoldom.

Szervezőkészségem kitűnő, beszélőkém még jobb, kitartásom se kutya, toleranciaszintem csupán telihold idején csappan, humorérzékem sem hagy cserben. Mi lehet a gond. Ezt a feladatot megesszük reggelire.

Aha. 

Kiindulási helyzet: adott 6 darab monitor az összes észlelő kütyüjével. Hely kiválasztva, fal szintén adott, még el is bírja, beteg fekszik az ágyban, a nővér tekergetné a gombokat, de... 

Szükségeltetik 6 darab konzol. Mégis itt kezdődik a probléma, pedig, én, (hasonló családi projekteken edződött és felvértezett) nőként pofonegyszerűnek látom a feladatot. Nehezebb házi feladatokat is túléltem hajjal a fejemen, mint például, bontsuk szét a lépcsőházat, miközben az emeleten alszunk, locsoljuk a virágokat, és létrán járunk be az ablakon.

No, de egy óriási dologról megfeledkeztem, ami egy egyszerű háztartásban szerencsére nincsen (csupán a férj és feleség csörtézik egymással), ám az ÚR egy monstrum kórházban, a BÜROKRÁCIA.

Egy mese az egész. Hüvelykujjam megigényli, (ez lennék én, mint osztályvezető ápoló), mutatóujjam felméri (műszaki osztály), középső ujjam megrendeli és beszerzi (logisztika), gyűrűsujjam jóváhagyja (gazdasági igazgatóság), a kisujjam felszereli (műszerészek). 

Elsőre nem is látszik bonyolultnak, összetettnek és hosszadalmasnak a folyamat. De, csak első ránézésre. Az elődeim, - jó néhány főnővér - bicskája mégis beletört a konzolokba.

Hogy miért? Ki tudja. Ahogy mesélik, volt, amikor a műszak felmérte, de nem volt rá keret, volt, hogy a minőség nem tetszett az osztályvezetőnek, volt, hogy a befújó festék fogyott ki, volt, hogy nem találtak tiplit, volt, hogy nem érkezett munkalap, volt, hogy nem volt semmi, csak a nyári szabadságolás időszaka. 

Cél-, és eredményorientált emberként megígérem, emberi léptékekben mérhető határidőt rendelek a KONZOL-PROJEKTHEZ, és rendszeresen beszámolok a fejleményekről. 

A holnapi napra első napirendi pontom a kockás füzetemben pirossal:
frissen vasaltan, hófehérben, szolid sminkkel az orcámon, vörös hajamat szépen megigazítva, némi parfümmel illatosítva, természetesen időpont egyeztetés után felderítem (két napi hidegélelemmel, bundában, és hótaposóban) - ismerd meg a munkahelyedet télen, mínusz 10 fokban címmel a kórház udvarát

Megkeresem a logisztikai osztály vezetőjét, rávillantom legszebb mosolyomat, elvégre nem élhetünk konzol nélkül. Szorítsatok. Kell nekem a beteg észlelő monitor. Nem a szobámban, hanem a lélegző betegen az ágyban.

 

Címkék: kártya monitor kórház szép bürokrácia fonendoszkóp betegészlelő

A bejegyzés trackback címe:

https://novervagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr934079445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilly.alien 2012.02.08. 21:58:53

Kórházi dolgozó vagyok én is, átérzem a helyzetedet ... nálunk se jobb ... Megyét nem mondok, mert azonnal ki lehet találni ...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.02.08. 22:35:52

Azt már fel sem merem vetni, hogy a nagy ők esetleg konzollal rendelték volna meg a monitorokat.

Blogger Géza 2012.02.08. 23:20:00

Tudom, hogy demagóg, de én világéletemben saját ruhában dolgoztam, és soha nem volt 13. havi fizetésem, ahogy a munkavállalók többségének sem...

Egy konkrétumot azért leírhatott volna a kedves posztoló, mégis mekkora az a "fizetéscsökkenés"? Mekkora volt a bruttója/nettója, mennyi lett, csak hogy mégis érezzük...

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.08. 23:22:20

Hát ez hihetetlen, most kiderült, hogy két-három hete már a kormány vezetői, és miniszterei támogatták 3 milliárd forinttal a Ryan Air (svájci bejegyzésű, és székhelyű) légitársaságot, vagyis ezt előre kidolgozott aljas terv szerint csinálták.
A hazai több mint hatvan éve működő légitársaságot, vagyis a MALÉV-ot, és annak hűséges szakmailag kifogástalanul képzett gárdáját, a hazai turisták millióit csalták meg, verték át pofátlanul, a kiszolgáló, beszállítói cégek, és dolgozóik kerületek utcára. Ők hazaárulóztak amikor külföldi tulajdonba került valami, most maguk támogatták meg a külföldi fapados légitársaságot, hogy hazánkba visszatérve, megtámogatva a fenti összeggel, átvegye a hazai légiutasok piacát, és ezek a zemberek bedöntötték a MALÉV-ot, ez a kormány egészében hányinger, tehetségtelen tanulatlan emberek korrupt társasága!

SvenH. (törölt) 2012.02.08. 23:30:42

@Blogger Géza: neked is le szoktak hanyni a ruhadat?

Környezettudatos 2012.02.09. 04:38:16

Ha a postoló mondjuk március végéig nem jut dűlőre a munkahelyével, akkor csak annyit intézzen el, hogy adott összegről igazolást legyenek hajlandók kiállítani, miszerint adott összeg értékben befogadtak ajándékot. Akkor legyártatom egy lakatossal és fel is szereltetem a konzolokat. De mivel el kell számolnia a cégnek az anyagra és a munkára költött pénzt, ezért igazolnia kell a kórháznak, hogy nem balatoni hummert vett a cégem a pénzből, hanem konzol került a falra egy kórházban. ...és amennyiben ide jutunk, úgy alapfeltétel az is, hogy itt megnevezzük a kórházat a tohonya adminisztrációban dolgozókat és mindenekelőtt a kórházat menedzselő tehetségtelen orvosprofesszorbárómárki urat is.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.02.09. 06:51:29

Az őrzőmonitorok gyártójától szerintem lehet venni fali konzolt. Bár ha ennyi kézen megy át a dolog, akkor aranyáron lesz a cucc.

soymilk (törölt) 2012.02.09. 07:14:43

Kb úgy kellene mennie a dolognak, hogy itt a monitor, kicsomagoltuk, még aznap belefúrjuk azt a pár lyukat a falba és legkésőbb az éjszakai műszak már azzal figyeli a betegeket. Ehelyett sós kútba tesszük, onnan is kivesszük...?

DIldiko 2012.02.09. 07:26:30

@Blogger Géza: Nagyon szép dolog volt a 13. havi fizetés és nyugdíj, csak sajnos béremelés lett adva ezen a címen és így simán vissza lehetett venni. Ugyanúgy, mint a bérkompenzációt.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2012.02.09. 08:37:25

Gondolom azért vették annak idején konzol nélkül, mert úgy olcsóbb volt. Igaz, hogy mire falra kerül az egész, a költségeket összeadva bőven több lesz a számla mint a gyári konzollal lett volna, de azt akkor kellett volna kifizetni ezt meg most kell. Különben is miből élne az a sok ember, ha elvennétek tőlük a munkát? :-)

elkoltozott. 2012.02.09. 09:13:13

Én mondok korház nevet. Dél Pesti.
Egy szép szerdai nap elvittük az újszülött fiunkat hallásvizsgálatra. Hétfőn beszélte le a feleségem hogy fogadják, mehet szerdán 11-től. Oda is értünk.
Felküldtek minket a 9.-re.
A feljutás már akadályokba ütközött. Az egész kocerájban 2 darab lift működik. Kb 5 perc alatt leért az első. Hatalmas betegszállító lift.Beszáltunk 5-en a kb 10 személyes liftbe. Kiírta hogy túlterhelt..Jó mi kiszálltunk. Másik 5 perc múlva jött meg a másik lift. ( a kérdés az hogy vajon ha valakinek sűrgősen fel kell valahova jutnia.. 5 -10 perc nagyon sok.)
Csöngetünk, kijön egy nővér és mondja hogy elromlott a gép elvítték szervízbe reggel. Na itt már kb a lila köd űlt a fejemen. Én naivan azt gondoltam hogy ez egy bonyolult készülék.
Na gyors szervezkedés hogy mi legyen. Elvégre ott ültünk a kocsiban, kivettem emiatt egy nap szabit...majd fel robbantam. Kb 5 telefon után találtam egy halláscentrumot ahova azonnal vihettem a gyereket. 2000 HUF volt a vizsgálat egy kb akkora készülékkel miont egy nagyobb telefon. Nem gondolom azt hogy milliós készülékről beszélünk. Miért nincsen ilyen minden városi korházben és miért nincsen minden korházban BP-n? Többe kerűlt a benzin amig eljutottam a dél pestibe..meg vissza.

SOTE. Először oda kértünk időpontot a hallás vizsgálatra még decemberben. Júliusra kaptunk időpontot egy kb 2 perces vizsgálatra.
Szégyen ami itt folyik. És a legrosszabb az hogy segíteni sem hajlandóak a korházban. Miért nem mondják azt hogy sajnos csak júliusban van időpontunk de van pár halláscentrum ahol 2 ezer forintért megcsinálják ezt a vizsgálatot.
Van akinek a 2 ezer is sok, tudom. De ha beleszámolom az időt, azt hogy el jussak a korházba, talán járművel oda vissza még drágább is ha nincsen bérletem, mint autóval.

2012.02.09. 09:25:39

@Blogger Géza: Látod, ennyit értel az eü-höz!
Saját ruhában lehet irodában, autót vezetve, vagy bloggerként dolgozni,esetleg politikusok seggét nyalni,lehet-- de az eü-ben, a fertőzésveszély miatt nem!
Jól nézne ki, ha mindenki abban dolgozna, amibe bejár és munka után esetleg hazavinné vagy behordaná a bacikat.

De az még nem jutott eszedbe, hogy ezek a szerencsétlen nővérek, ápolók--akik vagy hülyék vagy tényleg elhivatottak, esetleg őrültek--saját maguknak veszik a fehér szerelést?Mert már erre sincs pénz!?

Az meg hogy 13 havi havi fizetés, az eü-ben--legalább is mifelénk--soha nem volt.
De megköszönném, ha irnál konkrétumokat, hogy hol és mennyit kaptak az ápolók, nővérek.

Hogy a fizetések csökkentek, az nem kérdés.Csak neked.Ugyanis nem hogy az idei, de még a mult évi korrekciót-kompenzációt sem kapták meg sok
helyen az eü-ben.
Mert járni jár, de ide már nem jut
De vajon te, dolgoznál-e , 3 müszakban,túlórázva, veszélyességi, vezetői és szakpótlékokkal együtt,
havi 96 ezer ft-ért?
Meg tudnád csinálni, azt amit ezek a nővérek, szakdolgozók csinálnak?
Kötve hiszem.
De hülyeséget irogatni, azt látom tudsz!

zum trucc 2012.02.09. 10:11:10

@Blogger Géza: 210 alatt, akinek nem emelik a bérét, annak csökken a nettoja. Ez a blog nem erről a közismert tényről szól, úgyhogy "Gézuka nem baszogatja nővérkét" állapot következik.

bélabácsi2 2012.02.09. 10:23:30

@Blogger Géza: 7-8 ezer forinttal, erről nem volt szó az évértékelő, feladatkiosztó fidesz gyűlésen?

Gina Kolada 2012.02.09. 11:31:14

@elkoltozott.: a kórházban biztosan egy komolyabb, akár több milliós géppel nézték volna meg. A tenyérnyi gép valószínüleg egy szűrő audiométer volt, ami jó, de nem teljesen megbízható.
Egyébiránt mindenkinek azt tudom javasolni, hogy tegyen félre sok pénzt öreg korára, nem csak a nyugdij helyett, hanem az egészségére, mert ha nem lesz pénze, a kórház kapujában fog felfordulni, alternatíva csak a jól működő, fizetős, magánegészségügyi szolgáltatás lesz, ami mostanában rohamléptekkel épül ki.

Easyke (törölt) 2012.02.09. 11:33:23

A posztolónak drukkolok, hogy sikerüljön keresztülverekednie magát a bürokrácián.
@elkoltozott.: "a vizsgálat egy kb akkora készülékkel miont egy nagyobb telefon. Nem gondolom azt hogy milliós készülékről beszélünk" - attól, hogy te nem gondolod, attól még lehet milliós készülék. Egy példa:
inzulinpumpa. Nem nagyobb egy mobiltelefonnál. 900 ezer forintba kerül.

"Én naivan azt gondoltam hogy ez egy bonyolult készülék." Itt imént csak a fenti példámra tudok utalni. Meg arra, hogy egy mosógép sem bonyolult készülék, de ha szervizelni kell, bizony az is időbe telik...

ajnadea 2012.02.09. 16:40:09

@nomad: Sajnálom, hogy kihagytam az irományomból, h ezek a monitorok utaztak már Noéval a bárkán, és csak az összeköttetéseinknek köszönhetően, szinte, vagy teljesen ajándékba kaptuk. tehát, nem mi felejtettük el megvenni a kabátra a gombokat. :-)

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.02.09. 17:15:46

Ezzel nem rád gondoltam hanem a cégetek szervezési-műszaki részére. Üdv @Blogger Géza:

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.02.09. 17:23:46

@Blogger Géza: Az iparban és az egészségügyben is a munkaruha védőfelszerelés amit ennek megfelelően kellene kezelni. Igazándiból, ha komolyan vesszük, akkor a betegekkel foglalkozóknak ez lenne az útja munkába menet és hazafelé is. sdt.sulinet.hu/Player/Default.aspx?g=beced9fb-7ca5-4a50-9d58-3a1912932295&cid=9930e8d8-797c-4470-bb63-9ed228bc213f

ajnadea 2012.02.09. 22:08:20

@Blogger Géza: Nem akarlak megbántani,. de nem ment át az üzenetem, azt érzem. Jártál már kórházban, belül? Feküdtél netán betegágyban? Egy nővérnek, ma Magyarországon _Csak, hogy értsd - 40 éves munkaviszonnyal (létezik ilyen kolléganőm, és csak 54! éves) nettó 78000 Ft a fizetése. Hidd el, h orvos nélkül is életben tud tartani, mert oly' tapasztalt. Fizetésemelést ígértek, ehelyett kompenzáltak, így elveszíti a fizetése 10 %-át. Szerinted milyen érzés lehet neki? A saját ruha. Tudod dolgoztam már személyi asszisztensként, köztisztviselőként irodában. Az, azért teljesen más. Hallottál már a vírusokról, mint legellenállóbb még élőlénynek sem számító fertőző ágensekről? A baktériumokról, amit szabad szemmel nem látsz, de tudod, hogy ott hemzseg (a folyamatos takarítás és fertőtlenítés ellenére is - még a csilláron is. No, mi ebben dolgozunk, étkezünk, wc-re járunk, tampont cserélünk (magunkban), vért és egyéb váladékokat kezelünk, és megfertőződünk, hol ettől, hol attól. Rühes, tetves, fagyott lábú alkoholistát fürdetünk ki a több éves mocskából. Szeretnéd a saját ruhádat használni 70 000 Ft-os fizetésért 3 műszakban használni? Azt javaslom, nézz körül.

ajnadea 2012.02.09. 22:10:04

@SvenH.: Úgy látom a ruha érzékeny pontunk.

ajnadea 2012.02.09. 22:16:49

@Környezettudatos: Ezt nem hiszem el!!!! :-) Komolyan! Szavakat sem találok. Nagyon hálás vagyok a felajánlásért. Holnap készülök a műszaki osztályvezetőhöz. (Ma már elintéztem két telefonhívással és egy hivatalos levéllel plusz ágyneműt.) Ha, úgy érzem, hogy csak ígérget, akkor a 75 éves apósommal legyártatom (tőle nekem grátisz Zsuzsanna napra) és felszereltetem valakivel, aki mozog, tud létrázni, ismeri a tiplit, és van fúrója.

ajnadea 2012.02.09. 22:19:19

@soymilk: a monitorokat ingyen kaptuk valakinek a valakijétől. Időtlen idők óta áll az osztályon. Ronda, de működik, képes (lenne) riasztani a nővért, ha baj van. 100 m hosszú a folyosónk, és két nővér dolgozik. Tényleg szükség lenne rá.

ajnadea 2012.02.09. 22:22:43

@DIldiko: nevezzük, aminek akarjuk. nekem újabb adónemnek tűnik a bérkompenzáció. adok, de nem adok hozzá forrást. más kategóriába kerülsz, így többet vonok le. ezt az elsős kisgyerek már első osztályos korában megérti. tényleg ennyire hülyének tűnünk? és ez a 47 000 Ft-os duma, hogy megélhetünk belőle. A férjem jut az eszembe, aki, azt mondta, hogy nem hazudtak, hisz' azt ígérték, h RENDEZIK a béreket. Hát rendezték, jól elrendezték!!!

ajnadea 2012.02.09. 22:27:02

@jános515: Uff! :-) Köszönöm. Like!

ajnadea 2012.02.09. 22:29:11

@zum trucc: jobb is, ha nem bántod az eü. dolgozókat, mert előbb-utóbb mindenkivel talizunk. Csak az osztály kérdéses. Ahogy alakul az egészségi állapotunk, a stressz-szintünk, az életszínvonalunk, egyEnes kikövezett út vezet a BETEGSÉGEKBE.

ajnadea 2012.02.09. 22:31:08

@Gina Kolada: MA ÜLTEM AZ ÖSSZEVONT FŐORVOSI-FŐNŐVÉRI ÉRTEKEZLETEN, ÉS EBBE AZ IRÁNYBA MEGYÜNK.ez a rendszer hamarosan össze fog omlani. Csak figyeljétek meg.

Blogger Géza 2012.02.09. 22:33:46

@zum trucc: Közismert tény az is, hogy az állam kompenzálja az állami alkalmazottak fizetését. Mivel van nővér ismerősöm, tőle is tudom, hogy kapnak. Persze erről sikk megfeledkezni a panaszáradatban...

Blogger Géza 2012.02.09. 22:35:36

@ajnadea: Náluk szerintem kevesebbért dolgoznak emberek több műszakban... No de mindegy, panaszkodni jó, tegyétek.

ajnadea 2012.02.09. 22:50:49

@Blogger Géza: hol van az a "nálunk"?
egyébként, ha panasznak vetted a soraimat, akkor rossz emberismerő vagy.

ajnadea 2012.02.09. 22:52:04

@Blogger Géza: nem szeretem a cinikus embereket.

ajnadea 2012.02.09. 22:56:35

@Blogger Géza: Valóban? Kompenzálja? Excel táblázatban, csak nem a gyakorlatban, mert akasszába nem utal lóvét hozzá. Tudod Kiscsillag?

zum trucc 2012.02.09. 23:12:02

@Blogger Géza: Elvileg igazad van, gyakorlatban egy csomó ismerős panaszkodik, hogy egy büdös kanyit sem kapott, mert nincs rá fedezet. A te nővéred azért kapott, mert fideszes.
Szóval Gézuka nem baszogatja a nővéreket továbbra sem. Esetleg az ötvenkilenc éves Gizi nővért lehet, neki már minden, még a legsatnyább, legkisebb....öröm is öröm.

Blogger Géza 2012.02.09. 23:13:27

@zum trucc: :D Ez jó, az én nővérkém fideszes... Kezeltesd magad, a paranoiád már kezd kialakulni.

zum trucc 2012.02.09. 23:20:45

@Blogger Géza: Jó-jó, csak onnan gondoltam, hogy folyamatosan lököd a primitív kormánypropagandát, nyilván családilag vagy terhelt. De igazad van, az is lehet, hogy a nővérednek több esze van nálad. Kisesélyes, de előadódhat.
Tudod, attól hogy valaki esetleg paranoiás, még üldözhetik.
Amúgy kezeltetem magam, innen tudom, hogy egy csomó nővérke már megint ráfizetett a "nemzeti összefogásra". Pedig azok dolgoznak keményen.

DIldiko 2012.02.10. 08:10:37

@ajnadea: Hát igen. A finanszírozást nem emelik, de a béreket kötelezően emelni kell, tehát több marad az adósság. Ha a dolgozónak szerencséje van a nettója nem csökken - az árak meg szép lassan emelkednek, a fizetésünk reálértéke kb. a 10 évvel ezelőtti szinten van.
süti beállítások módosítása