Szegény ápoló

 2012.02.10. 20:19

Az ápolás egyidős az emberiséggel. Ezt bátran kijelenthetjük.
El tudom képzelni azt a helyzetet, amikor a kardfogú megsebesítette a neandervölgyi embert, a társa betekerte a vérző sebet a lenyúzott állatbőrrel, hogy elállítsa a vérzést. Az időszámítás előtt az ápolás és az élet közé nyugodtan egynelőségjelet tehetünk.

Nem kívánok történelem órát tartani, de utána kellett néznem egyetlen egy dolognak, mivel újra és újra feltettem magamnak a kérdést.

Miért szegény az aki ápoló? Mi az összefüggés az ápolás és az alulfizetettség között?

Jól sejtettem,hogy a régi időkbe nyúlik vissza a válasz gyökere.

Most már tudom. A diakónusok tehetnek az egész XXI. századi szegénységről az egészségügyben, ebben a "hálátlan" műfajban.

A diakónusok voltak azok a szolgák, szolgálattevők, akik szegénységre, nélkülözésre, lemondásra ítéltek bennünket. Ők megelégedtek az egyház nyújtotta szegényes ruhával, sovány koszttal, hideg vízzel, fűtetlen, csupasz falú szobával, a gyertyával és a karéj kenyérrel. Lemondtak az élet nyújtotta összes élvezetről, általában hatvan év felettiek és özvegyek voltak. 

Ilyen múlt és hagyományok után, miért csodálkozunk, ha a mindenkori hatalom nem akar többet adni hideg víznél és egy szelet kenyérnél? A családi életünk sem érdekel senkit. Ha széthullik a család anya nélkül, hát széthullik. Beteg a gyerek, és menni kell műszakba? 
No, ez a paradoxon és a skizofrénia egyvelege.

Ráadásul a középkorban az ápolók leginkább szerzetesek voltak. Ezek után kérdezem,
mi, nők mit keresünk a betegágy mellett, és miért csodálkozunk azon, ha nincs megbecsülésünk?

Még az újkorban sem volt elfogadott szakma az ápolás, csak akkor, ha azt valaki egy vallási felekezet tagjaként végezte.

Tovább "rontotta" a helyzetet egy dúsgazdag család fiatal leánykája, Florence Nightingale, aki szüleitől kapott apanázsából kényelmesen megélve, úgymond elhivatottságból, isteni küldetésétől hajtva rakta le az alapjait a modern ápolásoktatásnak és -kutatásnak. 

Szeretjük, és tiszteljük a lámpás hölgyet, aki vigyázott nővérei erkölcsére, tizedére csökkentette a mortalitást a háborús időkben, ám nekünk nincsen gazdag apukánk, havi apanázsunk, csak a több sebből vérző küldetéstudatunk. 

 

Címkék: szegénység florence diakónus nightingale mortalitás

A bejegyzés trackback címe:

https://novervagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr154091180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kerekkoto 2012.02.10. 22:05:35

Ha pozitív akarok lenni, akkor azt mondhatom, hogy jó drága hobbid van...
Vígasztaló sajnos nem jutott eszembe.

Köszönjük a munkádat!

Kelly és a szexi dög 2012.02.10. 22:35:51

Maxi respect a munkádért, remélem hamarosan anyagilag is megbecsülik!

JohnHenry 2012.02.10. 23:25:36

úgy másfél órája gondolkozom, hogy mit kéne beírni ide, de semmi reménykeltőt nem tudnék, úgyhogy csak annyit: minden tiszteletem a tiétek.

vackor1 2012.02.10. 23:26:48

Remélem az összes komment ebben a szellemben fog szólni.. :)
Tényleg csak köszönni lehet és még az is belefér, hogy "hálás" akarok lenni, mert valóban én akarok az lenni a legtöbb esetben, és ha hiszitek-ha nem, sokszor van, hogy az ÁPOLÓK ( így, nagybetűvel ) nem akarják elfogadni, szemben az orvosok többségével- mert az igazsághoz hozzátartozik, hogy személyesen is ismerek olyan főorvost, aki semmit nem fogad el!!!!! - , akik egyenesen elvárják..
Ez az ami nagyon zavar..Hogy elvárják..
Ha nem így lenne, szívesen adnék, mert ismerem a fizetéseiket, el tudom képzelni a felelősségüket és valóban szeretném megköszönni, ha odafigyelnek rám és megszerelnek.. :)
Ne kössetek bele ebbe, tudom, mindenki tudja a szokásos frázisokat, ezt nem ennek a provokálására vagy megvitatására írtam.
Mindenkinek szép éjszakát!

Karipapa01 2012.02.10. 23:36:08

Hmm... Kedves Ápoló! A szakmája, lelkiismeretes és odaadó munkája elismerése mellett el kell hogy mondjam: nagyon sok olyan szakma van még, ami ugyanúgy nélkülözhetetlen, mint az Öné! Példaképpen: erőművi kazánfűtő. Ha nincs villany, a mai társadalomban még víz, fűtés, kommunikáció sem lesz, sőt teljes társadalmi káosz és anarchia alakulhat ki, lásd mekkora problémát okozott Kanadában egy napkitörés. Ezzel nem azt kommunikálom, hogy az ön szakmája és társadalmi elismertsége jelentéktelen, hanem azt, hogy nagyon sokan egymás tudására, képességére, munkájára vagyunk szorulva, az ápoló a kazánfűtőre, ő pedig az ápolóra! És mindnyájunk a tűzoltókra, rendőrökre, katonákra, krumplit termesztő parasztokra, benzinkutasra, buszsofőrre. Nincs különbség! Mindannyiunkra szükség van!

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.02.10. 23:53:52

Hogy valami pozitív is elhangozzék, kevés szakma van ahol a jócsaj-arány ilyen magas lenne. Bár ez nyilván nem kerül rá a betegkartonra, de a fehér köpenyke alól átsejlő tangabugyi sziluettje már több páciensnél sokszorozta meg a gyógyszeres terápia hatékonyságát. A nővérkék meleg szeme és mosolya nélkül a kórház rideg gyár lenne csupán, a beteg pedig munkadarab.
Szóval ha választanom kellene akkor inkább a kazánfűtő menjen szabadságra és a nővérke melegítsen a tekintetével. ;-)

ubu1 2012.02.11. 00:29:12

Azért hosszú távon a nővérmunkaerő-piacon is a kereslet-kínálat határozza meg az árat. Amíg lesznek, akik ennyiért is elvégzik a munkát, addig nem lesz több pénz.
Lehet, hogy pont a szeretet és az önzetlenség vitte le régen ezt a bizonyos piaci árat, de a 21. században szeretetből nem lehet megélni!
Össze kell fogni, mint például ahogy most a rezidensek csinálják több-kevesebb sikerrel. Szükség van rátok (ahogy rájuk is), úgyhogy ha nem adjátok olcsón magatokat, akkor többet érhettek el. Igaz, a keresleti oldal (az állam) csak lassan reagál a változásokra, de idővel muszáj neki.

Brix 2012.02.11. 01:17:50

Azért nem mindenhol van ez így! Pl az USA-ban egy registered nurse éves átlagos bruttó keresete 57000 dollár körül van, sőt, egyetemi szintú végzettség esetán 70 ezer felé mehet. Magyarország más tészta...Itt a regnáló hatalom nem tartja fontosnak az ápolónők fizetését. Az romlott ideológiájuk következtében , a Munka Törvénykönyvében olyan változásokat eszközöltek, amelyek brutális fizetés-csökkenést fognak 2012-re eredményezni. A DEOEC-en ( debreceni klinika) 2012 június 1-től kénytelen lesz megfelelni az előírásoknak és az eddigi 100%-os éjszakai műszakpótlékot 50%-ra az 50%-os délutáni pótlékot 50%-ról 20%-ra lecsökkenteni. Ennek következtében akár havi 30-40 ezerrel fog csökkeni a havi nettó. Felháborító!!!. MInden ápolónőnek csak egyet tudok mondani: Tanuljon nyelvet és minél hamarabb lépjen le ebből az igazságtalan társadalomból, ahol egy szűk réteg a többség rovására gazdagszik, mesterségesen kormányzati segítséggel

Brix 2012.02.11. 01:37:36

@ubu1: Inkább az a probléma, hogy ez egy tradicionálisan női szakma és a nők kevéssé tudják az érdekeiket érvényesíteni. A mai fiatal generáció már mobilabb és jobban beszélik a nyelveket mint a 30-40- es korosztály. Előbb-utóbb olyan tömegben fognak lelépni, ami valódi gondokat fog okozni. Bár, ahogy elnézem, Magyarországon további kórház bezárások várhatók és az állam egyre inkább szűkíti az egészségügyre szánt pénzeket, ez nem fogja nagyon növelni a keresletet. Ennek persze mi, állampolgárok fogjuk meginni a levét, ha egy osztályon egy nővérre 30-40 ápolt jut. Szakképzett orvos meg külföldön. Nem mondják ki, de itt a fizetős egészségügyet készítik elő. Persze, most is fizetünk, de más fokozat lesz a magánbiztosítós és magánkórházi rendszer.

igenember 2012.02.11. 03:12:05

Minden tiszteletem az ápolóké. A legkeményebb munka az egészségügyben.

helenA 2012.02.11. 03:39:49

Minden kormány a hivatástudatra hivatkozva gyűri maga alá az egészségügyet, a szociális munkát és a pedagógiát. Ez a hozzáállás enyhén szólva tisztességtelen.
Szegény nővérkék! Az ágy mellett dolgozók hihetetlen fizikai és lelki megterhelésnek vannak kitéve, de ezzel a kutya sem törődik. Szégyen.

KayaIbrahim 2012.02.11. 06:32:44

A doktor segít mikor világra jövünk, de aztán onnantól folytatva már a nővér vigyáz ránk és szeretteinkre.
S a nővér fogja a kezedet, ő igazítja meg a párnát szeretteid és a te fejed alatt is mikor utolsó utadra indulunk.
Óvja gyermeked és elkíséri a határig szüleid. Nemes feladat. Miként a katonáé ki meghal értünk, A rendőré, tűzoltóé, kiért kiálltunk ha baj ér minket.
Az orvosé, kire életünket bízzuk ha betegek leszünk, s ki vigyáz gyermekinkre is. A pedagógusé, ki megtanít olvasni, számolni, ki kinyitja a világot előttünk.

Ezek után úgy tűnik, hogy ők a legjobban megfizetett emberek, hisz oly nagy felelősség van a vállukon.
Ja!, hogy Magyarország? Akkor a legjobban megfizetett ember a politikus. Pedig még a miniszter elnevezésben is ott van a szolgálat. Mert ugye ministrál, azaz szolgál. Majd fél évszázad alatt még sohasem szolgáltak engem.
kivéve a fentebb említett emberek, mikor ilyen-olyan bajban voltam.
Tisztelet!

magyar bucó 2012.02.11. 06:34:12

Én tíz éve két hetet feküdtem a Honvéd kórházban. Ami munkát (ott és akkor) az ápolószemélyzet végzett, azért a minimálbérrel is túl vannak fizetve.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.02.11. 07:11:17

mit lehet tenni?
azt amit az autószerelőnél, vagy hogy közelebbi példát mondjak, a fogorvosnál.
Kifizetni a munkáját. Ha meg nincs rá pénze a kedves betegnek, akkor ne várja el hogy ingyen kiszolgálják.

Észre kellene már venni, hogy vége a kommunizmusnak, nem áradozni kellene az áldozatos munkáról, hanem ugyanúgy mint mindenki mást megfizetni.
És itt van a kutya elásva, mert mindenki sejti hogy ezért plusz a zsebébe kellene nyúlnia a kórházi számlát kifizetni.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.11. 07:30:02

A teljes magyar egészségügyre jellemző ez a mártír-beállítódás. Ha bemész a kórházba, az ágytálmosótól kezdve a hordágytologatóig mindegyik az el nem ismert csodadoktor képében tetszeleg, a család, a barátok hozzá hordják a CT leleteket, a vérképet tanácsért és megnyugtató szavakért. Ápolónak vagy nővérnek lenni hivatás. Ebbe nem fér bele a nyafogás, a kellemetlenkedő beteg megfingatása és lekezelése. Majd' mindenkinek van jogosítványa, vizsgázott elsősegélyből, csip-csup dolgokat el tud látni, szaros lepedőt bárki ki tud cserélni. A komolyabb dolgokra ott vannak az orvosdoktorok és a házi homeopátia.

Mrs.Columbo 2012.02.11. 07:45:48

Örülök, hogy itt mindenkinek jó tapasztalatai vannak nővérek tekintetében.
Amik velem és rokonaimmal, ismerőseimmel történtek az ország különböző területein a kórházakban, azokkal kapcsolatban bennem egyetlen kérdés maradt nyitott: attól, hogy kevés a fizetés, miért kell a betegeket egy rakás sz.rkupac szintjén kezelni?

Számomra inkább ott van az ellentmondás, hogy ha valaki megélhetést keres és nincs benne elhivatottság (magyarul derogál neki a hugyos tálat kivinni vagy egy kötést kicserélni vagy egyszerűen nem ordibálni egy magatehetetlen beteggel), akkor mi a jó fészkes fenének megy el nővérnek? Illetve ennek a fordítottja is igaz: ha van benne elhivatottság, de nem becsülik meg a munkáját, akkor az miért a betegeken csattan, akik esetleg még hozzá is csúsztatnak a zsebébe valamicskét a fizetéséhez? (Jó, olyanokkal mindig kedvesek, szóval ez nem számít bele.)

Mindkét esetben igaz, hogy amikor már eljön az a pillanat, hogy az ápolók egy osztályon kint kávézgatnak és röhögcsélnek egész délután, és amikor ötödszörre nyomja meg valaki a vészjelzőt, akkor sem jönnek be, és én, mint alig járni tudó betegtárs kivánszorgok, hogy riszálja már be valaki a valagát segíteni, még nekik áll feljebb: na amikor egy nővér eljut egy ilyen szintre, miért nem keres magának egy számára elviselhetőbb állást, még akkor is, ha ott ugyanannyi a fizetés, csak éppen nem függnek tőle emberek tucatjai?

Ja bocsánat, egyetlen kedves és segítőkész nővért ismertem, de ő nem is nagyon állt szóba a többi nővérrel..

Ezt most nem konkrétan a posztolónak írtam, ne vegye magára, egyszerűen ez a véleményem, illetve tudom, hogy ha esetleg még egyszer kórházba fogok menni, két-három palack ásványvízzel többet fogok vinni, mert hogy a nővérek egy pohár vizet nem visznek oda a betegnek ha kéri, azt nem tudnám még egyszer elviselni.

VT Man 2012.02.11. 07:49:12

Nem tudom, hogy miért lennének lenyomva az árak, amikor 1-2 ezer eurot minimum kapnak az ápolók havonta. Ja, nem Magyarországon!

agyameldobom42 2012.02.11. 07:52:04

Igen biztosan azert keves a fizetesed, mert a kozepkorban volt, aki ingyen csinalja.
Mint ahogy ma az informatikusok is alamizsnabol tengodnek Linus Torvalds meg a szabadszoftveresek miatt.

amit még megtehetsz 2012.02.11. 07:55:20

Most olyan időket élünk amikor is a (pl.) focisták előbbre valóak az ápolóknál (is). Mert 60 milliárdból majd kitermeljük az új aranycsapatot.
Szégyen.

Mrs.Columbo 2012.02.11. 07:57:53

@kjapp: Mi va'?? Te fizetsz pluszba a tanár néninek, mert tanítja a gyerekedet? Vagy fizettél már bankban az ügyintézőnek, amiért foglalkozik veled?

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.11. 08:10:17

@amit még megtehetsz: Már ne is haragudjon a világ, de amit az egészségügy tesz - föleg a krónikus osztályokon - az az evolúció megcsúfolása. Alapvetően életképtelen egyedek életbentartása a természeti törvényekkel homlokegyenest szembemenve, drágán - ez pazarlás.
Egy futballista, kiváló fizikai adottságai révén emelkedik ki a tömegből, nem mellékesen szórakozást és izgalmat biztosít nap mint nap. Az élsport, mint a szórakoztatóipar egy szegmense jövedelmet generál, míg az élet mezsgyéjén balanszírozó rokkant- és öregségi nyugdíjasok csak költséget jelentenek. Jelen gazdasági helyzetben ideje volna ezen elgondolkodni...

2012.02.11. 08:32:27

Tudnék sokat mesélni a hazai helyzetről, a hiányos, elavult felszerelésről, a semmivel nem törődő, hozzá nem értő vezetőségről, de erről sokat írtak már. Ezért csak egy linket osztanék meg veletek. Én már ennek a szellemében élek itt, amíg itt élek. Jó pár kollégám már valóra is váltotta. És javaslom mindenki másnak is. Amíg lesz valaki, aki elvégzi éhbérért a munkát, addig nem fognak többet fizetni érte.Szakma szeretete, hazaszeretet, szép dolgok. Csak nem adnak érte kakaót a boltban.
www.youtube.com/watch?v=LNBjMRvOB5M

Ha valaki a szövegre is kíváncsi lenne: www.sing365.com/music/lyric.nsf/GO-WEST-lyrics-Pet-Shop-Boys/C0B89357A668B2E9482568A2001030CC

helenA 2012.02.11. 08:37:27

@ripők: Ugye csak provokálsz? Mert ha nem, akkor bizony barátom te érzelmi fogyatékos vagy. Mégis, hogy képzeled a megoldást? Aki már nem fiatal és erős, az dögöljön meg, mert az olcsóbb megoldás, mint nyugdíjat fizetni, gyógyítani?
Semmi bajom a sporttal, az eredményes élsportolókkal, de ugyan áruld már el, hogyan lehet egy évtizedek óta nemzetközi erdményt felmutatni képtelen futballcsapat tagjainak díjazását összemosni?
Másutt meg azt írod: " Majd' mindenkinek van jogosítványa, vizsgázott elsősegélyből, csip-csup dolgokat el tud látni, szaros lepedőt bárki ki tud cserélni. A komolyabb dolgokra ott vannak az orvosdoktorok és a házi homeopátia."
Nem sokat voltál kórházban. A szaros lepedőt cserélgető buta nővérek az intenzív osztályon olykor olyan komoly technikával dolgoznak, hogy az elképesztő.
Szánlak, mert egyszer te is ott fogsz feküdni azon a bizonyos lepedőn. (Nem vagyok egészségügyi dolgozó, csak veled ellentétben egy ember.)

2012.02.11. 08:38:48

@ripők: Írd ezt ki a homlokodra, hogy ha majd elüt egy autó, vagy elkapsz egy fertőzést, neadjisten bélelzáródásod lesz, nehogy pazarolják rád azt a sok drága műszert meg pénzt. Ha ezt nem teszed, akkor meg maradj csendben.

helenA 2012.02.11. 08:39:32

@helenA: Nem fejeztem be egy mondatot: ...összemosni az éhbérért dolgozó ápolókéval.

2012.02.11. 08:47:06

@ripők: Tudod, ezek az ápolók,nővérek az esküjüket az élet védelmére, az elesettek, betegek ápolására tették.

Ha kiakarod őket végezniaz elesetteket, a nyomorultakat, ha meg akarod őket semmisiteni--tedd meg.
De akkor ne várd majd el, hogy ha beteg, rokkant, nyomorult leszel, hogy téged ápoljanak és az életedet meghosszabbítsák.
De vajon a szüleid kerülnek oda, akkor is ez a véleményed? Ki fogod őket nyirni, vagy elaltatod őket?
De az élsportoló is lerokkanhat, mert példa van rá ma is.
A szórakoztató iparban is vannak betegek, elesettek, magatehetetlen öregek, betegek.
Akkor ezeket iski kell yirni?!

Azt hiszem, hihetetlenül ostoba és nagyon buta vagy!

magyar bucó 2012.02.11. 08:49:39

@jános515: "ezek az ápolók,nővérek az esküjüket az élet védelmére, az elesettek, betegek ápolására tették."

Az lehet, de ezt nagyon gyorsan elfelejtették. Legalábbis én még egyetlen munkáját normálisan végzővel sem találkoztam.

helenA 2012.02.11. 08:56:40

@magyar bucó: Nincs szerencséd. Nekem volt találkozásom mind a két végével. Ápolt olyan is, aki jóval többet tett értem, mint az elvárható, de akadt köztük pokróc is.
Mint az élet egyéb területén, itt is vannak munkájukat jól és rosszul végző emberek. Engem az bosszant, ha általánosítunk.

jumbo1 2012.02.11. 08:57:59

@ripők: Hm... bárki tud szaros lepedőt cserélni... akkor gondolom, a neked nem okoz problémát a végstádiumban lévő nagymama 24 órás pelenkázása...fürdetése...etetése, itatása, fájdalomcsillapítása és a többi. Hiszen van erre kapacitásod gondolom. Az orvosdoktor és a homeopátia pedig percek az összes többi problémát. Adj tanácsot légyszi! Egy csomó ember nem tudja ezt ilyen könnyen megoldani és rá van szorulva ilyen olyan egészségügyi intézményre, ahol az orvosdoktor az ambuláns, adminisztrációs stb. feladatai mellett napi átlag 10percet tud tölteni a beteggel, így a szarpucolást kénytelen rábízni a nővérekre, akik egyébként nem homeopátiával, hanem saját meglévő, vagy nem meglévő fizikumukkal emelgetik, forgatják, ültetik ki a majd 100kilós magatehetetlen betegeket... és nem tudom, hallottál e arról, hogy ez egy szakma, amit évekig tanul egy ápoló, főiskolán pl. hogy megtanulja, hogy minél kevesebb fájdalmat, kárt okozzon a kiszolgáltatott, magatehetetlen betegnek...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.11. 08:58:52

Azért fizet az állam ilyen keveset az orvosnak és

a nővérnek ,

mert ilyen kevésre becsüli az emberéletet,

amit megmentenek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.11. 09:00:17

Aki a beteget sokra tartja, az sokat fizet az ápolásáért.

csikhamirinao 2012.02.11. 09:00:51

Szeretnék egy-két dolgot,elgondolkodtatóként megemlíteni!
1., - a médiában,állandóan 200.000.-Ft magyarul kettőszázezer forint feletti átlagfizetésről kommunikálnak!A közszférában az átlag BRUTTÓ kereset kb.110.000.-Ft Mindíg kinyílik a KASZA a zsebemben amikor ilyet hallok!Mert ennyit keresnek kb.az ápolók!!!Jelzem!!!!- nem vagyok ápoló!S nem is tudnám a "MÉGEGYSZER MONDOM,HOGY ÉRTSÉTEK 200.000.-FT-ÉRT" -- A'la Orbán Viktor - - tehát mégegyszer mondom,hogy érthető legyen,azért az agyonhangsúlyozott 200.000.-Ft-ért sem csinálni!!!!!
2., - a fenti mondatok miatt,Dózsa György népe, ha lett volna rádió akkoron,már régen felkelt volna!!!!Ilyen mulyák vagyunk mi!!!Fekszünk!!Alszunk!!El tunyultunk!!A 200.000.-Ft-os fizetés mellett!!!
3., - beszélnek az áraknál, a harmonizált,értendő európai harmonizált árakról!!!De nem teszik mellé,hogy a fizetést elfelejtik harmonizálni!!!!!
4., - mtöbbet nem írok,mert kezdem magam felhúzni!S idegileg a kórházba kerülhetek!!!!

2012.02.11. 09:03:22

@magyar bucó:
Sajnálom hogy ez a véleményed. De szerintem, a többség, elégedett munkájukkal.

De talán csak rossz napja volt a nővérnek, vagy családi problémája volt és ezért lehetett mogorva.

De ugy látom, meggyógyultál. Akkor mégis jó munkát végeztek.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.11. 09:17:16

@helenA: Ne személyeskedjünk, ha kérhetem. Elképesztő, hogy micsoda indulatokat csal elő belőled, ha ellenvéleménnyel találkozol. Nem vagyok pszichiáter, de ez a bicskanyitogató stílus valami komoly lelki trauma maradványa lehet.
@kermi: Nem az akut egészségkárosodásokról írtam, hanem a zöldség-szinten vegetáló krónikusokról.
@jános515: Nem írtam sehol, hogy bárkit is ki kéne nyírni. Ne húzd fel magad, mert kiugrik a cukrod vagy megüt a Guttmann.
@jumbo1: Elismerem a hivatástudattal megáldott/megvert ápolók, nővérek munkáját. Majd egy évtizedig volt is benne részem. Ezalatt számtalan pökhendi, saját fontosságát túldimenzionáló seggfejjel találkoztam, akik a borítékért gazsuláltak, egyébként meg szartak az egészre. Nyivákolni mindegyik tud, a lelkében talán komolyan is hiszi, hogy önfeláldozó és fontos munkát végez, de attól még lerúgja a detoxban a beteg veséjét, ha szerény összeg van a bérlistáján.

magyar bucó 2012.02.11. 09:24:09

@jános515: Senkinek sincs rossz napja két hétig.
És nem végeztek jó munkát sem az orvosok sem a nővérek. Van egy elcsúszva összeforrt medencém, de élek. Ebből csak az első az ő "érdemük", a túlélés nem.

2012.02.11. 09:29:54

Annyit hadd említsek meg, hogy a nővérek nem csak szaros lepedőket cserélnek. Ez olyan fokú leegyszerűsítése a dolgoknak, mintha azt mondanám, hogy a kovács kalapáccsal üt egy darab vasat, az nem nagy dolog, bárki tudja csinálni. Ez egy szakma, ugyanolyan, mint a többi, csak teljesen más. Eléggé sokrétű, ha jól akarja csinálni az ember akkor sokat is kell tanulni hozzá és rengeteg gyakorlat szükségeltetik. Főleg a gyakorlat megszerzése nem egyszerű, mivel itt minden esetben szigorú felügyelet szükséges a megszerzéséhez. Itt sokszor nem lehet újrakezdeni egy elszúrt műveletet. Pl. egy vérvétel. Ha nem jól szúrsz, szétmegy a véna(sajnos néha akkor is, ha ügyes a szúrás), és azon a helyen pár hétig már nem veszel vért. A beteg is örülni fog, hogy szép kék-sárga lesz a karja.
Vagy pl. egy katéterezés egyszerű, ugye? Be kell dugni egy csövet, azon meg kifolyik a pisi, oszt jó'van. Hát nem ennyire egyszerű a dolog. Egy ilyen egyszerű(nek tűnő) műveletnek is megvan a pontos koreográfiája, amit tudni kell. Mert ha nem, akkor jön a fertőzés, a pisi mellécsorgás, a húgycső bevérzés, katéter kicsúszás. És ha a beteg nincs kioktatva, mit csináljon, mit ne, megint jönnek más fajta bajok. Urológus nővérek tudnának erről még többet mondani.

Laurana 2012.02.11. 09:35:58

Külföldre kell menni dolgozni. Svajcban 7000,- HUF-nal kezdodik az oraber. Vagyis havi minimum 10szer annyit keresnek. Es annak ellenere hogy kint dragabb az elet, a megkeresett penz igenis atlag es azon feluli. En Svajcban apolassal (apoloi vegzettseg nelkul, 6500,-os oraberrel) havi 70-80 ora munkaval nagyon jol el tudom tartani magam beleertve a tanulmanyok finanszirozasat es a szocialis eletet. :-) Nem kapok sehonnan tamogatast, tehat csak abbol eleg, amit apolokent megkeresek. Apoloi vegzettseggel meg meg tobbet keres az ember.

migren 2012.02.11. 09:38:00

Én is 25 éve vagyok e.ü.dolgozó,betegállományba csak 20 évvel ezelőtt voltam akkor is csak a gyerekeim miatt.Felsőfokú szakápolói végzettséggel kapok 91000 ezer forintot!DE ezt nem éreztethetem a betegekkel,nekem is van svájci frank hitelem.Sajnos szégyellem magam amikor a hónap végére még élelemre is alig marad pénzem.
Nehéz emberekkel bánni,felvállalni a problémájukat,eleget tenni az orvosok elvárásainak.
Az a helyzet hogy ma már nem tudom mit tegyek,szeretem a munkámat de ha ez a helyzet nem rendeződik lehet el kell hagynom a szakmámat.Ez nagyon nagy teher ,legalábbis nekem lelkileg!

jumbo1 2012.02.11. 09:58:08

@ripők: Saját fontosságot túl dimenzionáló seggfej található egyéb helyeken is, lásd. banki szféra, hivatalok, BKV ellenőrök. Ez személyiség és nem szakma függő. Több mint 10 évig dolgoztam elmeosztályon. Aktív pszichiátrián, ahová a pszichotikus, a részeg, az öngyilkos kerül... ENGEM rúgott már hasba beteg, én még egyet sem ütöttem meg. A kollégáim, vagy a még jelenlévő rendőrök, mentősök segítettek abban, hogy ne üssön agyon. Ez azért szép volt tőlük...én legalábbis azt gondolom. Van kollégám, akinek a térdét rúgták szét egy ilyen alkalommal, de előfordult bordatörés is...nem kell ragozni. Ez az állapot ebben a helyzetben valóban ön és közveszélyes.Idő mire pszichésen megközelíthető állapotba kerül. A drogos dílerei megvárhatnak a kórház előtt és fenyegethetnek. Tudod ezt? Hogy ez van? Ma Budapesten? Persze nem kell itt dolgozni. Más helyeken nem vernek agyon. De az egészségügy problémái, mint eszköz és ember hiány mind lecsapódik és általában az ápoló személyzeten. Mi mondjuk meg, hogy nincs gyógyszer, pelenka, popsi krém és még mi minden nincs... Sokszor végezzük rosszul a munkánkat. Figyelmetlenség, paraszolvencia orientáltság létező jelenség. 30 beteget ellátni egyedül biztos, hogy hagy kivetni valót maga után. A paraszolvencia pedig évek óta kimondatlanul, de bele van építve a bérünkbe. Van aki szeretne jól keresni...és valamikor megtanították neki a technikát, hogy is érheti el. Ezt egyszerűbb volt a betegekre és az egészségügyben dolgozókra bízni, mint bérrendezéssel megoldani. Ez sima gazdaságpolitika. Van olyan aki elhiszi, hogy ez nem mesterségesen szított "ellentét"? Hogy az eü. dolgozók ezt hagyják? A mi sztrájkunk mit érne? Hisz a minimum ellátást meg kell kapni a betegnek: ügyeleti ellátást...életveszély, testi higiénia...nem hagyhatjuk úgy:) Ez az egész kivárásra megy, hogy ki bírja tovább. Ezzel most nem kell foglalkozni, hisz a BKV és a Malév csődben van ...

venszivar 2012.02.11. 10:01:28

@migren: Valszeg igazad van ! Aztán ha te magadtól ott hagyod a szakmád, akkor hová mész, mit csinálsz.......mihez kezdesz ?

Manóka83 2012.02.11. 10:03:43

Az nővérek fizetése valóban gyalázat, mint ahogy az egészségügyben dolgozók egészének. Alapbér 108E Ft + veszélyességi pótlék 20-30E Ft között + éjszakás, délutáni pótlék kb 10-15E Ft, persze mindez Bruttó. De nővér és nővér között is van különbség. Gondolok itt a gyermekápolókra és a felnőtt osztályon dolgozókra. Van itt nálunk egy kórház, mindenki csak úgy hívja, hogy hullaház, mert 5 emberből 1 jön ki élve. Az ottani nővéreken több a smukk, mint a keresztapákon, és mindegyik kocsival jár dolgozni. Egy fürdetés 500 Ft, egy lepedő csere 200 Ft (5 évvel ezelőtti árakat mondtam). A cukros beteg 2 órával később kapja meg az inzulint, mikor már veri a víz, hiába kell időben ennie, majd akkor kap, ha "etetési idő" van. Ha szólsz hozzájuk, csak durva választ kapsz, ha esetleg nekik akarsz segíteni, hogy pl kicseréled magad a hozzádtartozó lepedőjét lehurrognak, hogy te csak ne végezd az ő dolguk, majd mennek, majd folytatják a trécselést a kávé mellett..és még sorolhatnám. Persze kivétel itt is van, de azt a nővért szinte kiközösítik...
Ezzel szemben a gyerekápolók a betegeikkel kedvesek, anyáskodóak. Mégha a szülők úgy is érzik, hogy a nővérke ellenszenves, az nem a beteg felé történik, inkább a szülőt kell időnként helyretenni, mert valóban ő a beteg kisgyerek anyukája vagy apukája, de az ápolás most a nővér dolga, és amit a szülőnek mond, mégha az neki nem is tetszik, a gyerek érdekében van.
Ott nagyon ritka a hálapénz, a nővérek nem is fogadják szívesen, ha mégis kapnak, azt egyenlően szétosztják a műszak alatt egymás között egyenlően, és az a nővér is kap belőle, aki esetleg nem is azzal a gyerekhez van beosztva. A kisebb ajándékokat, csoki, kávé..hasonlók megy egy közös dobozba, és minden nővér vehet belőle..

Igaz, a nővéri munka egy hivatás, tényleg csak annak kellene csinálnia, aki elhivatott. De gondoljunk bele, egy kisnővér, mikor kikerül az iskolából, jobb esetben még ő is a szülei szárnya alatt van, megél abból a pénzből, amit fizetés néven csúfolnak, de eltelik pár év, esetleg neki is lesz családja, férje, gyerekei, és felteszi magának a kérdést, hogy megéri-e a családot feláldozni? Megéri lemaradni a gyerek esti meséjéről, megéri feláldozni a hétvégéidet, amit velük tölthetnél? Megéri egy beteg gyerek ágya mellett ülni, mikor a tiéd is beteg otthon? Ha időnként a saját családodat választod, a munkatársaid megharagszanak, mert felborítod az egész műszakot, ha beszólsz, hogy beteg a gyerek, vele lennél, egy másik kollégádat rángatják el a saját gyereke mellől...
Én is nővér vagyok, annak ellenére, hogy pár éve elhagytam a pályát, annak tekintem magam. Friss házasokként, közszférában dolgozó férjjel nem tudtunk megélni kettőnk fizetéséből. És itt nem azt értem, hogy nyaranta nem tudtunk elmenni nyaralni, vagy nem tudtunk havonta elmenni egy étterembe, hanem arról, hogy még a számlákat sem tudtuk kifizetni, és hó végére üres volt a hűtő...
Eltelt pár év, de a szívem visszahúz a kórházba, férjem is keres már annyit, hogy vissza tudnék menni. Nővérhiány van, de nem kapok munkát, mert mindenhol létszámstop van! Nincs rá keret! Ez a szégyen!!! Most mit tegyek, menjek én is külföldre? Ápoljam a külföldi beteget, mikor idehaza is sok a beteg?

Skeptical 2012.02.11. 10:35:11

Na csak annyit trollkodnék bele a témába, hogy aki kereslet-kínálatot emleget egy ilyen hivatás kapcsán az elmehet a bús picsába. Látszik, hogy a közgazdász-menedzsereknek fogalmuk sincs mit jelent a hivatástudat és az empátia.

2012.02.11. 10:49:10

konkrétan:

a nő három műszakban dolgozik reggel 6-tól este 6-ig havi 270 órában nettó 107 ropiért Végzett Szakápolóként. (beszúrva de nem írigyelve: A NEM Végzett szakápoló kolléga fizetése DETTÓ ugyanaz , csak éppen nincs szakmai háttér SEM felelősség, mindez az un. Fizetési Táblázat alapján (namindegy)
a nő Másodmunkát vállal: takarít egy irodaházat (heti 1x/ alkalmanként 5000/alkalom, Harmadállást vállal ( szakmájába vág - bejelentve! nettó 300 ft!! órabérért ( mondjuk mondtam ezt inkább kifizetem csak ne menjen de Kell a pénz- namindegy). amúgy
nem cigizik, nem facebookozik!, max kávé.
Jha kiegészítés? mellékes a munkahelyen? ugyan má: a hozzátartozók a nővérnek Kávét, Sütit, Virágot visznek-köszönet érte- és a pénz?: az az orvosé mert ugye Ő az Isten, nélküle Nincs döntés a kórházi ellátás, szakápolás témakörében-akkor ugyebár hálával tartozunk
na igen Szakszervezet: nulla, hogy felszólaljon pl.a szabadságokat törvényellenesen kiadó gyakorlat ellen: 1! naponta ( szabadnap helyett- de nem is értem namindegy a kórház: kiadja. Bármilyen más a munkát/munkavégzést befolyásoló témába való Beleszólás/Vélemyén stb: 0
- amúgy számold ki mi maradhat az év uccsó harmadára ha addig elfogy a szabid : közben gyerek beiskolázás más ügyek szóval folyik az élet- old meg ahogy tudod.
Tehát: nem panaszképpen csak a tényeknél maradva: a nő becsületesen dolgozik az ápoltakért. immár több mint 20 éve De! esze ágában sem volt munkát váltani- azzal a ténnyel, hogy Ilyen hozzáállással Becsületesen csak megdögleni lehet De élni -pláne nyugdíjig ( haggyuk má)nem lehet.
nemrég Állás ajánlatot kapott némethonból- nem kérdés- tanul németül- oszt go: elhúzunk innen: közösen ebből a katyvaszból: mert Megértésért cserében a közértben Kenyeret nem adnak
de addig is: csenget a beteg és a nő megy, megy, megy...
lefőtt a kávé és hogy hamarost fel fog kelni beviszem neki az ágyhoz: elvégre sztem- megérdemli:)))

aniriga 2012.02.11. 11:06:16

@Karipapa01: Valóban!Mindannyiukra szükség van!Látszik,hogy ön még nem volt igazán beteg,nem volt igazán kiszolgáltatott helyzetben.Nem kellett,hogy megetessék,az oldalára fordítsák,vagy éppen kitöröljék a székletes fenekét.Mert ha átélte volna ezeket az élethelyzeteket,akkor majd más lenne a véleménye!További jó egészséget kívánok és azt,hogy ne keljen mindazt megtapasztalnia,amiről most beszéltem!Egy másik nővér.

privateer 2012.02.11. 11:08:18

@magyar bucó: Amilyen fizetést kapnak, nem csoda hogy nem végzik örömmel és becsülettel a munkájukat. Belülről azonban szenvednek, mert szeretnének jól dolgozni. Próbáld ki te is. Dolgozol, élvezed a munkád, de nem kapsz elismerést, stb . Egy idő után te is belefogsz savanyodni.
Nagyon remélem, hogy egyszer még megtörténik a csoda, és az ápolók is megkapják a megfelelő elismerést. Hiszen rájuk is szükségünk van.

kód 2012.02.11. 11:09:14

Elég sokatoknak el kell mennie külföldre, hogy látványosan nővérhiány legyen. Akkor - és csak akkor - a politikusainknak lesz annyi bátorsága, hogy tegyenek valamit. Hirtelen feltalálják a spanyolviaszt, és felvilágosítják a polgárokat, hogy az egészségügy sok pénzbe kerül, és mi aránytalanul keveset költünk rá (ezt most is mindegyik kivétel nélkül tudja persze). És hát, nincs mese, ezentúl kétszer annyit kell fizetni a gyógyszerért. Lesz persze tüntetés stb, de a többség akkor már elfogadja, mert túl sok botrányról hall a nővérhiány miatt. Addig viszont ne várj semmit.

magyar bucó 2012.02.11. 11:20:05

@privateer: Amikor odament is tudta, hogy mennyi lesz a fizetése, nem a pénztelenségtől lett ilyen, alapból nem szeret dolgozni. A végzett munkáért az is sok, amit kapnak.

magyar bucó 2012.02.11. 11:21:05

Tényleg volt a kórházban egy nő, aki járt ágytól ágyig és amit tudott segített. Ő valamelyik egyház önkéntese volt és ingyen csinálta.

Öreg Sam 2012.02.11. 12:07:16

@Uninstall:
Hábazz,mit vártál?
Matolcsy elvtárs/pajtás megmondta,hogy 47 000-ből igenis meg lehet élni!
Sok éves gyakorlatu intenziv szakápoló/másodállásban rohammentős/harmadállásban a környék háziorvosának kijáró ápolója éppen most hagyta ott a szakmát.,mert 2 gyerekkel,napi 18 órai melóval esélytelennek érezte magát.
Kiment,mert felelősséget érzett-no nem a szakma ,hanem a saját két gyereke-iránt.

migren 2012.02.11. 12:17:31

igazad van,de 1 román szakképzettség nélküli munkás(nincs elöitéletem) ennyi pénzért még fel sem áll a Moszkva (vagy milyen) téren.
én meg ennyi szakmai tapasztalattal,és felellösséggel ennyit keresek.ez azért nem vicces,mikor jőn a beteg hogy ő minket tart el...na nem nekem is rengeteg pénzt levonnak.
A másik dolog pedig hogy hiába akarják az orvosok pénzét rendezni,mi lessz a szakdolgozokkal,a szülésznökkel...a mütős ito-s,anesztes szakápolókkal?

Mária 2012.02.11. 12:21:45

A posztoló megfeledkezett arról, hogy az ápolókat csak Magyarországon nem veszi emberszámba a kormányzat.

Nugat-Európában elég jól meg lehet élni ebből a tudásból.

Lehet, hogy Nyugat-európában még sose hallottak a diakónusokról és Nightingale kisasszonyról?

Szerintem nem erről van szó, hanem arról, hogy ott kevesebben akarnak mártírkodni, és akik nem akarnak mártírkodni, azok megszervezik a saját jól működő szakmai érdekvédelmüket.

Blogger Géza 2012.02.11. 12:29:11

@Öreg Sam: Gratulálok, demagógiából 10/10.

Először is, Matolcsy előtt sem volt magasabb a fizetésük, másrészt egyetlen ápoló se keres 47.000-t.

Nem tudom, a példádban szerelő ápoló gyerekeinek apjával mi újság, de szinte bármilyen más szakma esetében is igaz, hogy nyugaton többet lehet vele keresni. Keleten meg kevesebbet. Majd ha jobban állunk GDP (és főleg GNP termelésben), több jut nekik is. Sajnos az adósságból már nem lehet osztogatni többet, elértük korlátainkat, innentől csak azt tudjuk elosztani, amit megtermeltünk...

LeonSilver 2012.02.11. 12:33:21

@Mrs.Columbo: Én egy súlyos betegség miatt viszonylag sokat voltam kórházban (1 hónap intenzív + 2 hónap sebészet és még 9 hónap kezelésre járkálás). Amellett, hogy az életemet köszönhetem az egészségügyi dolgozóknak (azért írtam így, mert még a takarítónak is köszönettel tartozom, hogy reggelente megállt és beszélgetett velem) olyan embereket ismertem meg, akik előtt csak fejet tudok hajtani. Kurva érdekes, hogy engem nem bántottak, nem hagytak ott sehol, nem beszéltek velem úgy, mint egy darab szarral. Talán mert én sem beszéltem velük úgy, mintha a seggemből rángattam volna elő őket. Tudod amilyen a mosdó...

Blogger Géza 2012.02.11. 12:37:19

@Mária: Hogyne, a kormányzat csinált egy titkos listát, kit vesz emberszámba, mindenkii felírtak, de pont az ápolónőket direkt kihagyták!

Az én nővér ismerősöm egyedül él, fenntartja saját lakását és kocsiját, és szerintem még a szüleit is támogatja. Nem tudom, biztos valami UFO. Persze ő bevallja, hogy azért a hálás betegektől is csusszan ez-az, de ezekről ezekben a posztokban valahogy soha nincs szó...

Ennyi erővel nyithatnának blogot a betanított munkások is, akik még ennyit sem keresnek, akinek nem csusszan soha semmi.

lavór 2012.02.11. 12:39:56

Köszönöm minden ápoló és ápolósegéd önzetlen és odaadó munkáját. Ha már anyagilag nem, erkölcsileg több elismerés kapjanak.
Látom, sok a morgolódó komment. Sajnos, ahogy láttam, a betegállomány viselkedése egy tragédia. Tökéletes keresztmetszete társadalmunknak. Csak neki fáj, ha másnak is, akkor az övé sokkal nagyobb fájdalom... Türelmetlenség, durvaság, pökhendiség. Sokan úgy gondolják: rabszolga a nővér vagy az ápolószemélyzet, hát nem azok. Oly nagyszerűek és az igazságot tartalmazóak a magyar közmondások: "Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten." Ha emberszámba vennék őket, akkor talán több emberséget is kapnának a morgolódók. Még egyszer köszönöm a munkájukat.

lavór 2012.02.11. 12:45:17

@Mária:

"azok megszervezik a saját jól működő szakmai érdekvédelmüket."

Ők valószínűleg úgy tesznek.
Legnagyobb vicc a magyar rendszerváltás után, hogy az MSZOSZ góréja beült a Parlamentbe képviselőnek a kormánypárthoz. :D Micsoda érdekvédelem! :D

Öreg Sam 2012.02.11. 13:01:06

@Blogger Géza:
Hábazzmeg,a te mondataid a demagógok!
Ha nem érted,hát nem érted,erről nem én tehetek...
Nekem nem tisztem kioktatni senkit,meg kellene próbálnod 27 évesen 2 gyerekkel napi 16-18 órai önkizsákmányolással elöteremteni a napi betevőt...
Nekem Kádár óta azt igérik,hogy szicsasz,most csak egy kicsit lesz rosszabb,csak egy kicsivel dolgozzak többet,aztán majd jön a
Kánaán.
Én már itt ragadtam,de semmiképpen nem tudom elitélni azokat,akik versenyképes tudással versenyképes pénzért elmennek.Ha ez Békés megyében van,akkor oda,ha Svájcban,akkor oda.

jumbo1 2012.02.11. 13:01:44

Nyihatnak a betanított munkások is blogot, hogy nincsenek megfizetve... de most az egészségügyi személyzet béréről van szó. És igen érdekesnek tartom, hogy bár az elvárás az eü. dolgozó felé, kimondva, kimondatlan mekkora: legyen tudása a munkájához, ismerje fel ha bajod van, segítsen, akár önállóan, akár más szakmákkal karöltve (az orvoslás egy másik szakma, Florence Nightingdale óta) legyen hiper kedves és empatikus, szép, legyen jó ránézni,nyugodt és magabiztos és a többi, de ezért cserébe nem jár neki egy tisztességes élet, anyagi biztonság, mert hisz a betanított munkás kevesebből él, azért ez furcsa. Komolyan, senkiben nem merül fel, hogy ez nem csak az eü. dolgozók problémája, hanem össznépi probléma? Nem lehet mindegy, hogy milyen minőségű ember áll az ágyad mellett...és amikor a bérkérdésre az a válasz, menj külföldre, neked mindegy, hogy romániából, ukrajnából ideszalasztott, képesítés nélküli emberek dolgoznak a kórházakban? Ez a társadalom szegénységi bizonyítványa is. Ez a hozzáállás, és gondolkodás mind abba az irányba viszi a mindenkori felelősöket, hogy elég oda annyi pénz ami van. De mikor te leszel ilyen helyzetben, ne kérd számon a senkin, hogy hogy bánik veled.

Mária 2012.02.11. 13:09:29

@Blogger Géza:

"Hogyne, a kormányzat csinált egy titkos listát, kit vesz emberszámba, mindenkii felírtak, de pont az ápolónőket direkt kihagyták!"

*

Nem csak az ápolónőket hagyták ki, Cica, hanem kihagyták az ország kétharmadát, vagy inkább a négyötödét, mindazokat, akik az egykulcsos adó bevezetésének a vesztesei voltak, az alacsony jövedelmük miatt.

Olvass és tanulj, ma este posztolom ki a második részét:

maria.blog.hu/2012/02/09/a_kozmunkasokat_meglopja_az_allam

Orbán mára elmondhatja magáról, hogy egy valódi népnyúzó lett belőle, aki a szegényektől vesz el, hogy a gazdagok között szétoszthassa.

Persze ezt eddig is tudták azok, akik emlékeznek az első kormányzati ciklusuk alatti szegényellenes arroganciájukra.

helenA 2012.02.11. 13:10:24

@jumbo1:
Valamelyik ócsárló kollégát érzelmi fogyatékosnak neveztem, pedig hát ez az igazi tragédia, hogy azok vagyunk. A szolidaritást hírből sem ismerjük.

helenA 2012.02.11. 13:16:57

@Blogger Géza:
Az én nővér lányom és a beteghordó vejem három gyereket nevel, s szó szerint éheznek a hónap végére. Hát persze, hogy van hitelük....
De most halleluja! A vejem külföldön gályázik, mindent be tudnak fizetni, csak az unokáim csonka családban nőnek fel.
(Az ő kórházukban az a rend, hogy a betegtől kapott csokit, kávét, miegymást elzárják, s karácsony előtt igazságosan szétosztják.)

venszivar 2012.02.11. 13:22:25

@helenA: A "miegymás" a pénzt "takarja" ? :)

Haloperidol 2012.02.11. 13:22:55

@ripők: hazi homeopatia komolyabb dolgokra? :D

Kivancsi vagyok, hany beteg gyogyult meg rakbol hazi homeopatiaval...

lavór 2012.02.11. 13:30:54

@jumbo1:

"Nyihatnak a betanított munkások is blogot..."

Így van, előbb blogot, azután meg egyéb, drasztikusabb módszerekkel lehetne az érdekeiket kiharcolni. Bár fordítva se rossz. :)

helenA 2012.02.11. 13:33:33

@Dr. dr.venszivar:
Lehet, hogy kórházfüggő a dolog, de nagyon ritkán kapnak pénzt.
Én aztán tudom, mennyi a bérük, mennyi a munkájuk, s mikor a férjemnek volt szívműtéte, nem adtam senkinek pénzt. Nem azért, mert kemény vagyok, hanem nem volt miből. Senkit nem ismertem abban a városban, abban a kórházban, de olyan odaadással ápolták szegénykémet, hogy lesült a képemről a bőr, mert csak szóban tudtam hálálkodni.

venszivar 2012.02.11. 13:43:45

@helenA: NEM válaszoltál........A családot "odakint" egyesíteni kell, mivel a lányod is eü.-s biztos menne a dolog. A vejed hol van, kint?
Én is 21-22 évvel ez előtt kihagytam. Az utóbbi 10-12 éve már úgy bánom, mint a kutya, ki 16 ot kölykedzett. Pláne az utóbbi 2-3 év óta !!! De már KÉSŐŐŐŐ ! Menni kell, SAJNOS !!!

aniriga 2012.02.11. 13:53:41

@Dr. simonmondja.: Így van!Az államnak csak pénzkidobás az olyan beteg,aki teljes ellátást igényel egy kórházi osztályon.Csak viszi a pénzt és nem is keveset.Államunk a két lábon járó "betegeket"szereti,akik tízezreket hagynak ott a patikában ilyen-olyan csodaszerekért de közben nincsenek táppénzen és nem nyugdíjasok.Aki nem közéjük tartozik,az csak teher!Előbb utóbb megfontolják majd az eutanázia kérdését is.Át fogják "mosni"az emberek agyát és elhitetik velük,hogy hozzátartozójuknak és nekik is az a legjobb megoldás ha hagyják meghalni.Pedig csak a pénzről szól ez az egész.Gusztustalan!

helenA 2012.02.11. 13:53:59

@Dr. dr.venszivar:
Szégyen, de ha rajtam múlna, egyik gyerekem sem élne már Magyarországon. Sajnos, rosszul neveltem őket, olyen elavult dolgokkal tömtem a fejüket, mint hűség, hazaszeretet, hivatástudat... (Nővér, tanító, szociális munkás lett belőlük.)
A vejem Németországban segédmunkás, s ez a lányom nem beszél németül, tehát nagyon bajos lenne elhelyezkednie. A gyerekek kicsik, a legidősebb elsős.

sieddie 2012.02.11. 13:54:37

@Brix: Nem tudom miért megoldás az,hogy ha valami rossz, akkor menjünk ki külföldre.Miért nem lehet harcolni egy jobb rendszerért?Meg mennyi lenne igazságos kereset?200e-300e-400e?Kocsija,háza legyen, meg el tudjon menni nyaralni?Ha igen,akkor legjobbak mit kapjanak vagy csak ugyanennyit vagy 500e-600e-1 millát?Mivel honorálnánk azt,hogyha valaki szorgalmasabb,tehetségesebb a társainál?Mennyi fizetésből jönne össze egy havi bérük?Mennyit fizetbe havonta tb-t egy átlag magyar?Hánybérből jönne ki egy 200ezres növér fizetés vagy 1millás professzori?Akkor hol vannak százeres nagyságrendű felszerlések,fűtés villany,milliós nagyságendű korszerű gépek?Így is fizetős az egészségügy tetszik nem tetszik.Egy ágayas vajúdó szobát szeretnél?Fizess!Legmodernebb fogászati ellátást?Menj magánrendelésre!Nem akarsz ki menni a házi orvosodhoz..Pénzért kijön.

venszivar 2012.02.11. 14:05:29

@helenA: Én aztán nem KÜLDÖK SENKIT ! De a srácok aránylag a legjobb korba vannak. Később, mikor már 4.-5.-6. -osok, már őket is nehezebb "rávenni" a menetelre. Tudom NAGYON NEHÉZ ügy. Rohadna mag az ÖSSZES RENDSZERVÁLTÓ tetves féreg......nekik helikopter, 7-8 millió, meg dögöljön éhen, fagyon meg .........

sieddie 2012.02.11. 14:10:10

@Mária: Egykulcsos adó.Egy ismerősömnek, megemelték a fizuját a régi rendszerben és átesett következő jövedelmi adó sávba így 40ezerrel kevesebbet vitt haza.Ha valaki keres egymilliót, akkor fizesen be 40% (400ezret) aki meg 100 ezret (ne fizesenn be semmit vagy csak 10 ezret) ez lenne az egyenlőség?Ha valaki sikeres, akkor azt egyre nagyobb adókkal honoráljuk?Nem ösztönöz arra a régi rendszer,hogy ha fizuemelés van/vagy ha nagy fizetést kap valaki, egy része legyen hivatalos másik része borítékos legyen?Egyenlő teherviselés,hogy valósult meg?Ha valaki tehetséges,szorgalmas és ennek eredményeképpen kap nagyfizetést 40%kal büntetjük.Pl. Ha focizik valaki, és eléri az aranylabdát,így kap egy valag pénzt 40%-os elvonással jutalmazzuk..Könnyű neki, mert van....Igazságos a régi rendszer?Ha munkanélküli vagyok kapok pénzt ha minimálbéren dolgozom akkor már levonnak, és minél feljebb kerülök annál több a levonás..Nem paradox egy kicsit??

Mária 2012.02.11. 14:23:54

@sieddie:

"Egykulcsos adó.Egy ismerősömnek, megemelték a fizuját a régi rendszerben és átesett következő jövedelmi adó sávba így 40ezerrel kevesebbet vitt haza."

Lehet sorolni a sérelmeket minden érintett oldaláról.

De ha valamit TE MAGAD rosszul csinálsz, nem ment fel a tetted megítélése alól az, hogy valaki más, valamikor máskor valami mást szintén rosszul csinált.

kela-bá 2012.02.11. 16:35:21

@Dr. dr.venszivar: @Mária: @sieddie: @helenA: @aniriga: @lavór: @jumbo1: @Öreg Sam: @magyar bucó:
A sok hasznos hozzászólást nem ehet űberelni.
Javaslom Önöknek Balogh Béla videóját:www.vntv.hu
Ezt mondja többek között: "a népesség 30%-a termel
é r t é k e t. 20+20% a gyermek és a nyugdijas akiket el kell tartani. A maradék 30% képes lenne értéket termelni,de nem teszi,hanem a mások által elő álitott értéket magához v o n z a,ez a tőzsde és a bank világ." No itt nincs szűkölködés!

Mi lesz a jövő? Erre pedig egy fiatal hölgy keresi
az izgalmas válasz: AVATARA-A MAGYARSÁG SZEREPE 2012-BEN.AVI Érdekes előadás. További szép napot!

lavór 2012.02.11. 16:45:29

@kela-bá:

Valami félreértés lehet. Mi köze ennek ahhoz, hogy akár mindenki képviselhesse az érdekeit? Mi köze ahhoz, hogy megbecsüljék a munkáját és ne éhbérért dolgoztassák? Vajon mi köze ahhoz, hogy nem teremt az ország feltőkésített vállalkozó rétege versenyszférás munkahelyeket? A jövő meg a kedves itthon maradt honfitársak kezében van.

ajnadea 2012.02.11. 17:04:51

Nem találok szavakat. Én egy aprócska hógolyót gyúrtam, és lám-lám lavina lett belőle.
Kár, hogy szólavina.

kela-bá 2012.02.11. 17:12:05

@lavór: Kösz a reagálását! " Valami félreértés lehet."
Igaza van a "kérdést" illetően.A sok kérdésre amit feltett,megkapja a választ ha figyelmesen végighallgatja az ajánlott előadásokat.
Sőt ajánlom ezzel kezdje: Youtube A GAZDASÁGI VÁLSÁG OKA. Majd meglátja a "pénzhelyzetet", lehet elgondolkodni rajta.
Ön egyébként jó érzésű ember, ami kitűnik a fentebbi hozzászólásaiból. Van egy honlap ahol megirható az ország sorsával kapcsolatos kritikai észrevétel, vagy jobbitó szándékú javaslatok, ime:www.joallam.kormany.hu További szép estét!

lavór 2012.02.11. 17:18:01

@kela-bá:

Köszönöm az ajánlott linkeket. De szomorúnak tartanám, ha egy ilyen kis szürke ember tanácsaira lenne szükség az ország vezetőinek (mint én), akik magas képzettségű, nagyon jól kereső tanácsadók hadával vannak körülvéve. Nagyjából, ha valaki egy kicsit is elgondolkodik, nem kell előadást hallgatnia a miértekről.

kela-bá 2012.02.11. 18:01:23

@lavór: Kedves Lavór ! Sok kicsiből lesz a nagy !
Hát nem ezekre a kicsi egy-egy szavazatra kampányolnak a vezető jelöltek a választásokon ? Képzelje el, ha senki sem szavazna? (Jó kérdés!)
Nem tudni, hogy ebből a sok blogbejegyzésből mennyi jut el az illetékesekhez? No ezért helyesebb ha közvetlen oda megy a óhaj-sóhaj-panasz-javaslat áradat. Legyen optimista !

lavór 2012.02.11. 18:06:07

@kela-bá:

Optimizmusom maximum az egészségemre megy. :)
Nem nagyon érdekli szerintem az illetékeseket egy ilyen és ehhez hasonló blog. Ahogyan az elefánt sincs tekintettel a hangyára. :) Hogy mire és kinek a szavazatára kampányolnak a jelöltek? Nem tudom. Az elmúlt 25 év a teljes analfabetizmust bizonyította. Valami más kéne, esetleg hívhatnánk idegenlégiós vezetőket... :)

kela-bá 2012.02.11. 18:44:12

@lavór: "Idegen légiós vezetőket..." Eddig is itt voltak most is itt vannak.Vigyázzon az egészségére, hogy lehetőleg ne találkozzon a doktor bácsikkal-nénikkel, és a tiszteletre méltó nővérkékkel.
Olvassa Szedi Gábor honlapját:www.tenyek-tevhitek
Vagy Dr. Légrády Péter: Tojás Táplálkozás Egészség cimű könyvét, melyet megtalál a:www.szamosmiklos.hu -n. További jó blogozást!

Brix 2012.02.11. 19:05:31

@sieddie: Az egykulcsos adót nem kellett volna ide keverni, de ha már így szóba hoztad...Én az USA-ban éltem 3 évet, ahol 6 jövedelmi kulcs van, 10-35%-os terheléssel. Senki nem fogadna el olyan rendszert, hogy a jómódú rétegek ugyanolyan arányban fizessenek mint a legszegényebbek. Maradjunk annyiban, hogy minden jóléti demokrácia a progresszív adózásra épül ( Nyugat-EU, USA) Bevetted te is azt ideológiát, hogy aki többet keres, az többet dolgozik, szorgalmasabb , tehetségesebb mint a többi. Van amikor igy van , de sokszor nem. Vannak akik életeket mentenek, tanitanak, gyógyítanak, tüzet oltanak, védnek mégis alig honorálják a munkájukat. Mások 3-4 felügyelőbizottságban, igazgatóságban ülnek, 2-3 helyről kapják az osztalékot és egyáltalán nem biztos hogy annyira hasznosak a társadalom számára. Ők most nagyon jól járnak a "perverz" adórendszerrel
Az egészségügynek Magyarországon az a legfőbb problémája, hogy alulfinanszírozott. Növelni kellene a GDP arányos ráfordítást és akkor lehetnénk magasabb fizetések. Az, hogy miért nem növelik, a pénzhiányon kívül, én többféle hátsó szándékot is látok. Valószínű, hogy totálisan tönkre akarják tenni, hogy utána kényszer-privatizálhassák. Az egészségügyi dolgozókon kívül a többi közalkalmazott is nehézségekkel fog küszködni az elkövetkező években, hiszen 2014-ig létszám nem lesz béremelés. A kötelező bérkompenzációra sok helyen nincs is meg a keret igy sokan veszthetnek az egykulcsos adóval. Nem is lehet semmi pozitív változásra számítani a közeljövőben, habár a népegészségügyi termékdíjból
terveznek valamilyen béremelést, de ez nem pótolja a sokéves lemaradást. Az egyetlen lehetőség a legtöbb egészségügyi dolgozónak, hogy tanuljon és képezze magát: nyelvi és szakmai szinten egyaránt, akkor megnövekszik a lehetősége egy jobb életre. A feleségem is ezt tette. Lediplomázott, megtanult angolul és registered nurse lett. Most Magyarországon élünk, de tartja a regisztrációját igy bármikor visszamehetünk ha tovább romlik a helyzet. Eddig azért nem tettük, mert viszonylag jól keresett a hazai viszonyok között is, havi 160-180 nettó , és egy orvosi eszköz gyártó cégnek bedolgozik. A kilátások viszont egyre rosszabbak: újabb intézmény- és osztály összevonások és műszakpótlék-csökkentés várható

2012.02.12. 01:42:01

@Brix: "Az egészségügyi dolgozókon kívül a többi közalkalmazott is nehézségekkel fog küszködni az elkövetkező években, hiszen 2014-ig létszám nem lesz béremelés."
Ki is lehetne bírni addig, ha eddig lett volna béremelés, csak az a baj, hogy Medgyessy óta nincs semmi, sőt, idén kevesebb lett a tavalyinál. Van viszont kötelező szakmai továbbképzés kreditpontokért, ahol el lehet veszejteni pár tízezer pénzt, meg van kötelező kamarai tagság, a belépés pár ezer pénz, van kötelező meszk tagság, havi pár száz pénz. És különben is, mi a garancia, hogy 2014-re számottevően javulni fog bármi is? Mert eddig mindegyik kormány a kampányban mindent megígért, utána meg tojt az egészre. 2014 meg pont választási év. Micsoda véletlen...
Nem marad más, mint elmenni. De még mikor elmegy az ember, búcsúzóul még egyszer utoljára jól lehúzzák. Több tízezer forint, mire a szükséges igazolásokat beszerzi az ember. Már benne vagyok, tapasztalom.
süti beállítások módosítása